Hazn-ı Hedar Moderatör
Mesaj Sayısı : 380 Yaş : 33 Nerden : Yokluğumun Merkezi = İzmir Kayıt tarihi : 02/07/08
| Konu: GÜVENLİ OYUNCAKTA 10 ADIM Perş. Tem. 24, 2008 2:15 pm | |
| GÜVENLİ OYUNCAKTA 10 ADIM
|
| Saka, Yaş Grubuna Uygun Oyuncak Seçiminin Önemine Vurgu Yaparak, "Büyük Çocuklar İçin Alınmış Bir Oyuncak, Küçük Çocuklar İçin Riskli Olabilir." Dedi.
| Sağlık Bakanlığı Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi, oyuncak güvenliğinde 10 adımı belirledi. Oyuncak Laboratuvarı Şefi Atilla Saka, yaş grubuna uygun oyuncak seçiminin önemine vurgu yaparak, "Büyük çocuklar için alınmış bir oyuncak, küçük çocuklar için riskli olabilir." dedi. Sağlık Bakanlığı Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Oyuncak Güvenliği Laboratuvarı Şefi Atilla Saka, CİHAN'a yaptığı açıklamada AB Leonardo da Vinci Mesleki Eğitim Programı kapsamında yürütülen Oyuncak Güvenliği projesi hakkında bilgi verdi.
Oyuncak Güvenliği projesi kapsamında, oyuncak kazalarının nasıl önlenebileceği, sorusundan hareketle oyuncak güvenliği ile ilgili 10 adımın belirlendiğini söyleyen Saka, hazırlanan broşürlerle bu adımların vatandaşlara duyurulmaya çalışıldığını aktardı. Saka bu kapsamda özellikle yaş grubuna uygun oyuncak seçiminin önemine vurgu yaptı. Yaşa uygun oyuncak seçilmemesi durumunda büyük sağlık problemleri yaşanabileceğini söyleyen Saka, "Büyük çocuk için alınmış bir oyuncak, küçük için risk oluşturabilir. Bu nedenle yaş grupları birbirinden farklı çocuğu olan ailelerin, çocuklarını gözetim altında tutması gerekir." dedi. Üreticinin oyuncak güvenliği konusunda tüm yükümlülüklerini yerine getirdiğinin bir işareti olan CE işaretinin de önemine vurgu yapan Saka, "CE işareti taşımayan oyuncaklar kesinlikle alınmamalı. CE işareti, kesinlikle bir kalite işareti değil güvenlik işaretidir." ifadesini kullandı. Oyuncak satın alınırken, oyuncaktaki uyarı ve ikazların dikkatlice okunması gerektiğini belirten Saka, "Buna göre uygun oyuncaklar seçilmeli. Oyuncaktaki kullanma talimatları; anne babalar, bakıcılar tarafından çok dikkatli okunmalı ve kılavuz çocuğa detaylı bir şekilde anlatılmalı." diye konuştu. Oyuncak ambalajından çıkartılmadan önce imalatçı bilgilerinin alınması sonra ise ambalajın çöpe atılması gerektiğini vurgulayan Saka, "Çocuğun, oyuncağın ambalajı ya da poşetiyle oynamasına izin vermeyin. Bu poşet veya ambalajlar çocuğun yüzüne yapışınca, nefes almasını engelleyip, boğulmasına neden olabilir." dedi. Çocuklara, oyuncakların oynanıldıktan sonra yerden kaldırılması bilgisinin öğretilmesi gerektiğinin de üzerinde duran Saka, "Oyuncakların yerde kalması, sadece çocukların değil, ebeveynlerin de yaralanmasına neden olabilir." ifadesini kullandı. Oyuncakların sık sık kontrol edilmesi gerektiğini dile getiren Saka, "Bozulmuş ve kırılmış oyuncaklar atılmalı. Oyuncaklar sık sık temizlenmeli. Özellikle birden fazla kişinin kullandığı oyuncaklar temizlenmezse, hastalıklara sebep olabilir." dedi. Saka, güvenliği tehdit eden ürünlerin Sağlık Bakanlığı'na ait, www.saglik.gov.tr web sitesinin ana sayfasında yer alan Ürün Güvenliği Şikayet ve İhbar Formu kanalıyla, bildirilmesini de istedi. Öte yandan Saka, proje kapsamında, yapılan anketlerle ihtiyaç analizleri yapıldığını, ardından tespit edilen eksikliklerin giderilmesi için bilgilendirici meteryal çalışmaları başlattıklarını aktardı. Saka bu çerçevede, Eylül ayının sonuna kadar, yetişkinlere yönelik eğitim CD'leri, çocuklara yönelik eylendirici animasyonlar ve hangi oyuncağın ne gibi riskler taşıdığını anlatan bilgi verici kartlar hazırlanmış olacağını kaydetti. Saka, oyuncak güvenliği ile ilgili bu metaryallerin dağıtımının ücretsiz gerçekleştirileceğini sözlerine ekledi
|
| |
|