mIRC kullananların çoğunda bir script vardır. Ben de bu aralar script öğrenmeye çalışıyorum. Öğrendiğim ve uyguladıklarımdan bazılarını size aktarmak istedim. Script eklemek için mirc çalışırken;
1) Kısa adlar tanımlama ALT-A ya basın veya menüden Tools / Aliases veya araç çubuklarından /a yı tıklayın. Açılan editöre uzun uzun yazmaya üşendiğimiz ve sık kullandığımız mesajları kısaltan adlandırmalar yazabiliriz. Bunun için /kısa_ad irc_komut(ları) Örn: /wh /say where are you from? /email /say e-mail adresim : (buraya mail adresinizi yazın) /web /say web adresim: (buraya varsa web adresinizi girin) /nikreg /msg nickserv REGISTER sifrem /nikident /msg nickserv IDENTIFY sifrem .. gibi. File / Save & Exit komutunu verip editörü kapatın. sohbet ederken artık bu kısaltmaları kullanabilirsiniz. örneğin /nikreg yazıp enter'e bastığınızda /msg nickserv REGISTER sifrem komurunu vermiş olacaksınız. Bu komut kullanmakta olduğunuz niki servere kaydettirir böylece o niki şifreyi bilmeyen kimse kullanamaz. Tabii sonraki girişinizde bu nik başkasına ait gibi bir mesaj yazıp 1 dk içinde değiştirmenizi ister. Halbuki nik sizin öyleyse gecikmeden /nikident yazıp enter e basın.
2)Pop-up (sağ tuşla açılan) menü tanımlama ALT-P ye basın veya menüden Tools / Popups veya araç çubuklarından /a 'nın yanındaki tuşu tıklayın. Burada 5 Bölüm var 1)Status : Status penceresinde sağtuşa bastığınızda çıkacak menü düzenlemeleri.
2)Channel : Bir kanala girdiğinizde pop-up menüsü 3)Query/Chat : Bir kişiyle karşılıklı konuştuğunuz pencere nin .. 4)Nickname list : Kanala girdiğinizde sağ taraftaki nik listesi veya Kanalda mouse ile bir nik üzerinde iken 5)Menubar : Mirc de Commands diye bir menü var. O işte.
Hangisini düzenlemek istiyorsanız View menüsünden seçin Örn: Qery / Chat'i seçin şunları ekleyin Tanımlama:{ /say (isim yazın) /say (il--Turkey) /email /say Müzik dinlerim, kitap okurum, gezerim, ıvır zıvır, .. } Birden fazla komut eklerseniz bunları { } arasına yerleştirin. Alt menü tanımlamak için ilk alt menü için bir .(nokta) , altmenü altında menü için 2 nokta (..) ile başlatın. Menüler arasını bölmek isterseniz sadece - yazın. Örn: View den Channel'i veya Status'u seçin şunları ekleyin
Kanala gir .Yerli kanallar ..didim'e:/join #didim ..aydın'a:/join #aydin .Yabancı kanallar ..beginnere:/join #beginner ..Chazonet:/join #chatzone .- .Diğer:/join #$$?="Girmek isteğiniz kanal adını yazın:" gibi..
Bir başka uygulama View den Nickname list'i seçin şunları ekleyin ekle:/say ( $$1 ) $$?="Mesajınız?" yazıp kaydedin. Kanal penceresinde çok kişiyle sohbet ederken kime ne msj. attığını belli olmaz, yanlış anlaşılma olabilir. Üstteki veya sağdaki niklerden biri üzerindeyken sağ tuşa basın burada ekle çıkar onu tıklayın mesajınızı yazın. Böylece o nik mesajınızın başına eklenir.
ascii 'den oluşan şekiller veya dosyalarınız var da bunları karşıya mesaj olarak göndermek isterseniz Query/Chat'e Şekiller:/.play $1 $file="Lütfen Bir Şekil Seçiniz" c:mircasc*.* ekleyin. (ascii şekillerinizin c:mircasc de olduğu varsayıldı)
3)Remote Scripts ALT-R ye basın veya menüden Tools / Remote veya araç çubuklarından CE yazan tuş
On 1:connect:/splay c:windowsmediatada.wav On 1:disconnect:/splay c:windowsmedialogoff.wav Bağlantı kurulunca ve kesilince wav dosya çalar.
on 1:TEXT:*{ if $active != $nick /splay c:windowsmedianotify.wav } Açık olmayan bir chat penceresine mesaj gelirse belirtilen ses dosyası çalar * Scriptde veya sohbet ederken mesajlar içinde fontda değişiklik yapmak isterseniz; Kalın yazı : Ctrl-B tuşuyla Altı çizgili : Ctrl-U Zemin ve yazı rengi zıt : Ctrl-R Renkli yazılar : Ctrl-K ardında 0-15 arası bir sayı yazı rengi için sonra , (virgül) ve zemin rengi için 0-15 arası bir sayı Örn Ctrl-K ya basın ardından 8,4 RENKLİ YAZI yazın.