TÜBİTAK'ın koordinatörlüğünde başlatılan AB projesinde Güney Kafkas ülkeleri Gürcistan, Azerbaycan ve Ermenistan'daki 45 üniversite ile bu üniversitelerdeki 150 bini aşkın akademisyen ve öğrenci, Avrupa Akademik Ağı'na (GEANT) yüksek hızlarda erişim fırsatı yakalayacak.
Üç ülkenin uluslararası bağlantısı, fiber optik kablolarla Türkiye üzerinden yapılacak.
TÜBİTAK Ulusal Akademik Ağ ve Bilgi Merkezi (ULAKBİM) Müdürü Prof. Dr. Cem Saraç, AA muhabirine AB 7'nci Çerçeve Programı kapsamında 1.4 milyon avroluk bir finansman ile desteklenen ve ULAKBİM'in koordinatörlüğünü yürüttüğü "Black Sea Interconnection (BSI)" projesi hakkında bilgi verdi.
Projenin, Güney Kafkas ülkeleri Gürcistan, Azerbaycan ve Ermenistan arasında bölgesel bir araştırma ve eğitim ağı oluşturulmasını ve bu ağın Avrupa Akademik Ağı GEANT2'ye ve dolayısıyla tüm dünyaya bağlanmasını sağlayacağını kaydeden Saraç, böylece bölgenin ağ üzerinden verilen yeni hizmetlerle tanışma imkanı bulacağını anlattı.
Saraç, "Projeyle, Kafkas bölgesindeki bilimsel potansiyelin Avrupa'yla entegrasyonu yolunda çok önemli bir adım atılmış olacak. Böylece, dünya çapındaki bilimsel projelerde önemli iş birliği fırsatları sağlayarak, Kafkaslar ve Avrupa arasındaki sayısal uçurumun hafifletilmesine katkıda bulunacak" dedi.
E-İpek Yolu geliyorTÜBİTAK ULAKBİM'in koordinatörlüğünde 1 Mart'ta başlatılan ve 2 yıl sürecek proje ile Güney Kafkas ülkelerinde yer alan 45 üniversite ile bu üniversitelerde araştırmalarını sürdüren 150 bini aşkın akademisyen ve öğrencinin GEANT'a yüksek hızlarda erişim fırsatını yakalayacağını bildiren Prof. Dr. Cem Saraç, şunları kaydetti:
"BSI, sadece Güney Kafkas ülkelerindeki araştırma ve eğitim camiasını Avrupa'yla entegre etmekle kalmayacak. Aynı zamanda elde edilecek kazanımların bütün Karadeniz Bölgesi ve Orta Asya'ya yaygınlaştırılması için çok önemli bir örnek teşkil edecek. Böylece İpek Yolu'nun, yüksek kapasiteli bağlantılarla desteklenmiş yeni ve modern bir e-İpek Yolu'na dönüştürülmesi sağlanmış olacak."
Saraç, üç ülkenin uluslararası bağlantısının fiber optik kablolarla Türkiye üzerinden yapılacağını bildirerek, projede bu ülkeler dışında Yunanistan'ın da ortak olarak yer aldığını sözlerine ekledi.