Kullanıcıların yarattığı içerikle beslenen video paylaşım sitesi YouTube, anavatanında hayatının en büyük hesaplaşmasını göğüslüyor. 1 milyar dolarlık ceza bir yana kullanıcıları ifşa etmek de cabası.
Beğendiğiniz bir DVD’yi bir arkadaşınıza verdiği, sevdiğiniz şarkıları komşunuz için bir CD’ye kopyaladığı ya da bir akrabanız için sevdiğiniz fotoğraflardan oluşan bir fotoğraf derlemesinin çıkışını alıp verdiği için şu ana kadar kimsenin eline kelepçe vurulmadı.
Ama bunları internette yaptığınız zaman işler hayli farklı bir hal alıyor.
İnternet Web2.0 adı verilen bir dönemde kullanıcıların yarattığı içeriğin ve paylaşımla kitleselleşen bir döneme girmişken geleneksel yapılar ister istemez kontrolü elinden kaçırıyor. Tarihte bu tip dönüşümlerin önüne geçilemediğini bilse de bu sektörler uyum sağlayıp yeni durumdan fayda sağlamak yerine can havliyle farklı yöntemlere başvuruyor.
Bu konudaki en büyük hesaplaşma 2007 yılında adliye koridorlarına taşınan bir davayla MTV, Comedy Central, Nickolodeon gibi birçok tematik kanalın sahibi Viacom ile internette video paylaşım devrimini yaratan ve kurulduktan 1 sene sonra 2006 yılında Google tarafından satın alınan YouTube sitesi arasında yaşanıyor.
12 terabaytlık kayıtViacom’un tespitine göre o dönem itibariyle YouTube sitesinde üyeler tarafından izin alınmadan yüklenmiş ve paylaşıma açılmış 160 bin video bulunuyordu. Viacom uğradığı zarar ve YouTube’un özensiz davranışı yüzünden 1 milyar dolar gibi rekor bir tazminat isteminde bulundu.
Geçtiğimiz hafta hakimin aldığı bir kararsa kimileri için sevince, kimileri için korkuya; ama hemen herkes için hayrete yol açtı. Çünkü Yargıç Viacom’un iddialarında haklılık payı bulunduğuna karar vererek YouTube’un kullanıcı kayıtlarını Viacom’a vermesine karar verdi. Böylece toplamda 12 terabayt (12 bin gigabayt) tutan ilk günden bugüne bütün kullanıcı bilgileri ve IP numaralarını içeren kayıtlar Viacom’un eline verilecek.
Google avukatları kullanıcıların mahremiyetinin çöküşü anlamına gelecek bu sonuç karşısında itiraz ediyor ancak bunun sonucu değiştireceği düşünülmüyor. Öte yandan mahkeme yine Viacom’un başvurusuyla YouTube’un mahkemeye ilk şikayetten sonra devreye soktuğu telif hakkı koruma önlemini ispatlamasını istedi. Bunun için Google mühendislerinin geliştirdiği özel arama ve telifli video engelleme sisteminin kaynak kodları isteniyor. Google ise bunun binlerce mühendisinin yüzlerce saatlik çalışmasının ve ticari sırrının ticari rakibine açılması anlamına geldiğini ve ticari anlamda zarar göreceğini söylüyor. Çünkü Viacom, sahip olduğu kanallar üstünden YouTube’un en büyük rakiplerinden Hulu.com sitesinin de içerik ortaklarından biri.
Ada da hareketliÖte yandan Britanyalı müzik şirketlerinin telif haklarını temsil eden BPI, ülkede internet erişimi sunan Virgin Media şirketinin paylaşım sitelerinden yasadışı şarkı kopyaladığını tespit ettiği 800 kullanıcısına uyarı e-postaları yolladı. ‘Bu mesajı okumazsanız erişiminiz kesilecek’ başlıklı mektuplarda kullanıcılara yaptıklarının yasalara göre suç olduğunu hatırlatılıyor.
Virgin Media aboneleriyse hizmet aldıkları şirketin kişisel bilgilerini bu tip kurumlarla paylaşmasından dolayı oldukça öfkeli ve endişeli.