Astronot Dr. Jay Buckey, 17 Nisan - 3 Mayıs 1998'de Neurolab görevi için gerçekleştirdikleri 16 günlük Spacelab uçuşundaki deneylerde elde ettikleri bilgilerin, yerçekiminin sinir sistemine etkilerine ilişkin önemli konulara ışık tutacağını bildirdi.
Astoronot Buckey, bu yıl 6'ncısı düzenlenen E-Pal (Kardeş Okullarla Bilim Projesi) Haftası kapsamında İzmir'deki Uzay Kampı'nda öğrencilerle buluştu.
Türkiye, ABD, Yunanistan, Bulgaristan ve İsrail'den gelen 132 öğrenciye, yaptığı uzay uçuşu ve göreviyle ilgili bilgi veren Astronot Buckey, şunları anlattı:
"Uzay mekiği Colombia'nın 16 gün süren Neurolab görevi için STS-90 ile uzaya gittim. Bu görevde dünyanın yörüngesinde 256 kez dolaştık, 10 milyon kilometre yol aldık.
381 saatin üzerinde uzay uçuşu yaptık. 17 Nisan-3 Mayıs 1998 tarihleri arasındaki bu 16 günlük Spacelab uçuşunda, 7 kişilik mürettebatla düşük yer çekiminin beyin ve sinir sistemine etkileri üzerine 26 bireysel yaşam dilimi deneyinde bulunduk."
Sinir bilimi alanında uzman olan Astronot Buckey, uzay yolculuğuna başlama anından bitiş anına kadar insan vücudunda meydana gelen değişiklikleri anlatarak, uçuş sırasında kaydettikleri görüntüleri öğrencilerle paylaştı.
Spacelab uçuşunda hem denek hem de uygulayıcı olarak görev yaptığını bildiren Buckey, uzay yolculuğunda kan basıncı kontrolü, uyku, sinir sistemi gelişimi, denge ve yön hissi ile görme uyumu gibi 5 kilit alanın ağırsızlıktan etkilendiğini belirtti.
Astronot Buckey, deneyler sırasında elde edilen bilgilerin, yerçekiminin sinir sistemini nasıl etkileyeceğine ilişkin önemli konulara da ışık tutacağını ifade ederek, NASA'nın bu konuda sinir bilim topluluğuyla görüşmelere başladığını kaydetti.